Gegarandeerd vertrek!


Reisschema

Dag 1Longyearbyen - Isfjorden
Dag 2Raudfjord - Moffen Island
Dag 3Op zee
Dag 4Op zee
Dag 5Groenland (Myggebugten)
Dag 6Groenland (Blomster Bugt)
Dag 7 Groenland
Dag 8 Groenland (Antarcticahavn)
Dag 9Groenland (Scoresby Sund)
Dag 10Groenland (Cape Hofmann Halvø)
Dag 11Groenland (Sydkap)
Dag 12Groenland (Ittoqqortoormiut)
Dag 13Op zee
Dag 14Akureyri (IJsland) - Reykjavik

Inbegrepen

Alle overnachtingen aan boord, alle maaltijden incl. koffie, thee en snacks, alle landingen en zodiac cruises en het gebruik van laarzen

Niet inbegrepen

Vlucht, (alcoholische) drankjes, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking.

Prijs

Vierpersoonshut
EUR 5150,-

Driepersoonshut
EUR 6250,-

Tweepersoonshut deluxe
EUR 8450,-

Tweepersoonshut patrijspoort
EUR 7300,-

Tweepersoonshut raam
EUR 7950,-

Superior hut
EUR 9500,-

Reisbegeleiding

Engelstalige expeditieleider

Engels- of Duitstalige expeditie leider

Aantal deelnemers

Minimaal 1, geen maximum aantal deelnemers zolang er plaats aan boord is

Accommodatie

diverse huttypes met eigen toilet en badkamer

Zwaarte reis

Een gemiddelde conditie is voldoende. Lichte wandelingen aan land

Klimaat

Houd rekening met lage temperaturen die in combinatie met de wind lage gevoelstemperaturen zal geven. Poolkleding is daarom vereist.

Spitsbergen - Groenland - IJsland

Duur:14 dagen
Vertrek:05-09-2018
Prijs: vanaf EUR 5150,-
Reisleider:Engelstalige expeditieleider
Code: C1848

Deze Arctische cruise bezoekt een geheel ander gebied dan de cruises rondom Spitsbergen. Het vertrekpunt van deze expeditiecruise is weliswaar de hoofdstad van Spitsbergen, Longyearbyen, maar in plaats van een rondvaart langs de fjorden van Spitsbergen, steken we over naar Groenland! Hier verkennen we de magnifieke fjorden en ijsvelden van dit nog maar door weinigen bezochte gebied. De natuur en de elementen zijn hier heer en meester en als mens voel je je klein bij het aanzien van de oneindige lijkende sneeuwmassa’s, ijsschotsen en donkere wateren die vaak zeer rijk zijn aan zeezoogdieren en vogels. Vanaf Groenland steken we vervolgens door naar IJsland waar we aan wal gaan in de noordwestelijke stad Akureyri.


Na aankomst in Longyearbyen, de administratieve hoofdstad van de Spitsbergen Archipel, is er wat tijd om de stad te verkennen. Het Polar Museum is erg de moeite waard. Aan het begin van de avond varen we uit de Isfjorden. Ons doel is de Raudfjord gelegen aan de noordelijke kust van West-Spitsbergen. Dit is een schitterende fjord met spectaculaire gletsjers. Hier maken we kans op het zien van Ringed en Bearded Seals, grote zeevogelkolonies en een verrassend rijke vegetatie. Hier hebben we ook een goede kans op het zien van een IJsbeer, bijvoorbeeld in de buurt van Hamilton Glacier.

Van hieruit varen we verder naar Moffen Island waar een kolonie Walrussen op het land te vinden is. De komende twee dagen brengen we vervolgens door op open zee terwijl we op weg zijn naar Groenland. We zien mogelijk de rand van het zeeijs van Oost-Groenland. We houden onze ogen goed open voor walvissen en zeevogels. Als we Groenland naderen proberen we door het zeeijs te varen richting Foster Bugt, we proberen onze eerste landing vervolgens te maken bij Myggebugten. Voorbij de jagershut (Noorse jagers joegen hier in het begin van de vorige eeuw op IJsberen en Poolvossen) bevindt zich een uitgestrekte toendra die onder andere bevolkt wordt door de imposante Muskus Ossen. Op de kleine meertjes broeden bijvoorbeeld Brandganzen.

We varen door de Kaiser Franz Joseph Fjord, een indrukwekkende fjord die geflankeerd wordt door grote bergen. In de kern van de fjord bevindt zich een vulkaan waartoe de toegang verstopt is door ijsschotsen. Een alternatieve route is een bezoek aan Sofia Sund, een nauwere fjord waar we kans maken op het zien van Muskus Ossen vanaf het schip. We gaan aan land bij Blomster Bugt waar we prachtige geologische formaties bekijken. Poolhazen worden hier vaak gezien en op het meer broeden van IJsduikers die in deze tijd van het jaar waarschijnlijk jongen hebben. In de middag varen we langs Teufelschloss en Ella Ø om op deze prachtige plek mogelijk voor anker te gaan aan het begin van de avond.

De eerste helft van de volgende dag besteden we in Antarcticahavn, een grote open poolvallei waar we groepen Muskus Ossen kunnen zien. In deze tijd van het jaar maken de najaarskleuren de spaarzame begroeiing die hier is, nog mooier. Vervolgens staat Scoresby Sund op het programma waar we in de ochtend aankomen. We varen langs de spitse bergkolom van Volquart Boons. Hier plannen we een zodiac excursie langs het gletsjer front en proberen we aan land te gaan bijvoorbeeld bij de Maane Gletsjer. Later gaan we aan land bij Danmark Ø waar we overblijfselen vinden van een al meer dan 200 jaar verlaten Inuit kampement. De ronde stenen ‘tent cirkels’ markeren de plekken waar de zomerhutten stonden, terwijl de winterverblijven meer in de beschutting van een kleine kaap stonden. De plek is zeer goed bewaard gebleven waardoor we kunnen zien waar de entrees waren en zelfs de ‘bear proof’ vleesopslag is terug te vinden. Er bevinden zich ook nog enkele graven.

Aan het begin van de avond varen we verder in westelijke richting door een mooie fjord, vol met ijsbergen. We gaan aan land bij Cape Hofmann Halvø, naast dat dit een goede plek is om de Muskus Ossen te zien, komen hier ook Alpensneeuwhoen en IJsduiker voor. Het landschap is hier in deze tijd van het jaar buitengewoon mooi omdat de dwergwilg en dwergberk nu mooi van kleur veranderen. Arctic Blueberry en Crowberry geven een vleugje extra kleur aan het palet en hun vruchten smaken goed! In de avond varen we door de fjord in de richting van Scoresby Land, hier genieten we van het schilderachtige plaatje van de warme najaarskleuren van de vegetatie ingelijst door grote donkere bergen aan de horizon en het koude blauw van de ijsbergen.

In het noordwestelijk gelegen Scoresby Land varen we in de ochtend tussen zeer indrukwekkende ijsbergen door van soms wel 100m hoogte en meerdere kilometers lang. De meeste van de ijsbergen liggen zelfs op de grond van de 400m diepe fjord. We gaan aan land in de buurt van Sydkap waar we overblijfselen zien van de winterverblijven van de Thule cultuur. Tot twintig mensen leefde hier van de jacht op Greenland Whales waarvan men de botten gebruikte om huizen te bouwen. We gaan mogelijk ook aan land bij Gurreholm op Jameson Land waar we een mooi iets glooiend landschap aantreffen. De volgende ochtend gaan we aan wal bij Ittoqqortoormiut de grootste nederzetting op Scoresby Sund met ca. 500 inwoners. Bij het postkantoor kan een kaartje verstuurd worden en tijdens een wandeling door het dorp zien we de sledehonden en opgespannen huiden van zeehonden, Muskus Ossen en IJsberen die aan het drogen zijn. Na het diner varen we in zuidelijke richting langs het prachtige landschap van de Blosseville Kust. De voorlaatste dag spenderen we geheel op open zee op weg naar IJsland. We hebben hierbij goede kansen op het zien van grote walvissen en zeevogeltrek.

In de nacht zien we hopelijk een zeer bijzonder fenomeen van de noordelijke streken op aard: de aurora borealis oftewel het Noorderlicht. Op de laatste dag komen in de ochtend aan in Akureyri, IJsland vanwaar we met een bus overgebracht worden naar het hotel in Reykjavik of vliegveld waar een einde komt aan deze bijzondere reis.

Geen reisverslagen beschikbaar
Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.