Reisschema

Dag 1Amsterdam - Quito
Dag 2Quito - Tandayapa Valley - aankomst Bellavista
Dag 3Bellavista - Mindo
Dag 4Milpe Bird Sanctuary
Dag 5Rio Silanche Reserve
Dag 6Paz de las Aves Refuge - Quito
Dag 7Wildsumaco Wildlife Sanctuary
Dag 8Wildsumaco Wildlife Sanctuary
Dag 9Wildsumaco Lodge - San Isodro Lodge
Dag 10San Isidro Lodge en omgeving
Dag 11San Isidro Lodge en omgeving
Dag 12San Isidro Lodge - Guango Lodge
Dag 13Guango Lodge
Dag 14Antisana Ecological Reserve - Quito
Dag 15 Quito - Amsterdam
Dag 16 aankomst Amsterdam

Inbegrepen

Alle overnachtingen, alle maaltijden behalve in Quito (c EUR 80,- pp), vervoer ter plaatse, lokale gidsen.

Niet inbegrepen

Luchthavenbelasting terugreis (c USD 45,-), drank, maaltijden in Quito, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 295,-

Prijs

EUR 4695,-

Reisbegeleiding

Paul van Els

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 10

Accommodatie

Middenklasse hotels met eigen toilet en badkamer

Zwaarte reis

Lichte wandelingen. Let op: de hoogte van de Andes maakt dat de wandelingen fysiek een wat zwaardere inspanning zijn

Klimaat

In de hogere delen van de Andes kan het koud zijn. Overigens over het algemeen warm en vochtig. Houd rekening met kans op stevige buien. Over het algemeen tussen de 25 en 30 graden Celsius.

Ecuador

Reisroute Ecuador
Duur:16 dagen
Vertrek:04-03-2018
Prijs: EUR 4695,-
Reisleider:Paul van Els
Code: G18018

Ecuador is, met een grootte van ongeveer 8 keer Nederland en meer dan 1600 vogelsoorten, het land met misschien wel de hoogste dichtheid aan vogelsoorten ter wereld. De hoge biodiversiteit in het land wordt ondermeer verklaard doordat het land van noord naar zuid doorkruist wordt door het majestueuze Andesgebergte. Bovendien ligt Ecuador op de evenaar. Dit betekent tropische temperaturen in het laagland en sneeuw en ijs op de toppen van de Andes. Er zijn daardoor verschillende biotopen die op korte afstand van elkaar liggen. Dit maakt Ecuador tot één van de topvogelbestemmingen in Zuid-Amerika. Het land is op het gebied van toerisme goed ontwikkeld wat het reizen comfortabel en prettig maakt.

Na aankomst op het vliegveld in Quito worden we welkom geheten door onze lokake gids en rijden we spoedig naar ons comfortabele hotel in de hoodstad van Ecuador. De volgende dag gaan we naar het Yanacocha Reserve op de Pichincha’s vulkaan. Hier gaan we op zoek naar de endemische Black-breasted Puffleg - een zeer zeldzame kolibrie die alleen hier ter wereld voorkomt. Ook maken we hier kans op Black-collared Jay, Barred Fruiteater en de Choco-endeem Black-chested Mountain-Tanager. Onze volgende bestemming is de Bellavista Lodge. In de directe omgeving van deze accommodatie zijn alleen al zo'n 250 soorten vastgesteld, waaronder White-faced Nunbird, Undulated Antpitta en Lyre-tailed Nightjar. In de bekende Los Tayosgrotten gaan we op bezoek bij de 100+ broedende Oilbirds.

We verplaatsen ons vervolgens richting Los Banos waar we een bijzonder ervaring hopen te hebben met de Long-wattled Umbrella-bird: een bijzondere, maar kwetsbare, vogel met slechts enkele bekende populaties wereldwijd. Aansluitend bezoeken we het Milpe Bird Sanctuary - een door Birdlife International beschouwd als Important Bird Area (IBA) beschouwd. In deze beboste riviervallei zijn maar liefst bijna 250 soorten vastgesteld waaronder veel Choco-endemen zoals Plumbeous Forest-Falcon, Chocó Trogon, Club-winged Manakin, Moss-backed, Glistening-green, Scarlet-and-white en Blue-whiskered Tanager. Na al het hoogland van de afgelopen dagen bezoeken we een dag later het Rio Silanche Reserve: een laaglandbos waar we vanuit een 15m observatietoren hopen op Choco en Tumbesian endemen zoals Dusky Pigeon, Purple-chested Hummingbird, Little Woodstar, Stub-tailed Antbird, Slate-throated Gnatcatcher (ook Oost-Panama), Scarlet-breasted Dacnis en Blue-whiskered Tanager. 

Bij Paz de las Aves, onze volgende bestemming, zullen we ontvangen worden door onze locale gids Angel Paz. Hij is in korte tijd een beroemdheid geworden met zijn antpitta's. Na jarenlange training is het Angel gelukt de van nature schuwe antpitta's uit de vegetatie te krijgen en ze te voeren met wormen. Nu is het dus mogelijk om deze mythische vogels van dichtbij te observeren! De populairste onder hen is de zeer zeldzame Giant Antpitta. Andere soorten die hij ons zal proberen te laten zien zijn Yellow-breasted Antpitta, Moustached Antpitta en Ochre-breasted Antpitta. Ook gaan we genieten hier van een lek met een paar spectaculaire mannetjes Andean Cock-of-the Rock. Terug bij onze accommodatie zullen we de Mindo regio verder verkennen en maken we kans op goede soorten zoals Maroon-tailed Parakeet, Toucan Barbet, Nariño Tapaculo, Golden-headed Quetzal and Flame-faced Tanager. 

Na ons bezoek aan de westelijke Andes vertrekken we richting Quito waar we verder reizen naar het Wildsumaco Wildlife Sanctuary, gelegen op de flanken van de oostelijke Andes. Hier bezoeken we het Sumaco National Park en Napo Galeras National Park en gaan we in het subtropisch regenwoud op zoek naar (veel zeldzaam en bedreigd) Amazon specialiteiten zoals Gray-tailed Piha, Blue-rumped Manakin en Chestnut-crowned Gnateater, Plain-backed Antpitta (schaars), Yellow-throated Spadebill en Spot-winged Parrotlet (zeldzaam). Vanaf de weg kijken we uit naar Coppery-chested Jacamar, Ecuadorian Tyrannulet, de onlangs beschreven Foothill Elaenia, en (soms) Scarlet-breasted Fruiteater. Regelmatig vliegen Chestnut-fronted en Military Macaw over en in de tuin van onze accommodatie slaapt een Great Potoo - een soort reuzennachtzwaluw. 

Bij San Isidro, onze volgende bestemming, hopen we specialiteiten als Black-chested Fruiteater en Long-tailed Antbird te kunnen bijschrijven. Als de avond valt, gaan we op zoek naar Rufous-bellied Night-Hawk, Rufous-banded en Mottled Owls, Andean Patoo (zeldzaam) en een nog onbeschreven (onder)soort uil - door sommigen beschouwd als een ondersoort van Black-banded Owl. De volgende dag gaan we rondom de lodge op zoek naar White-bellied Antpitta, Chestnut-breasted Coronet, Long-tailed Sylph, Barred Antthrush en de mysterieuze Peruvian Antpitta. Een bezoek aan het nabijgelegen Cordillera de Los Huacamayos levert ons hopelijk onder andere de volgende soorten op: Black-billed Mountain-Toucan, Spillmans Tapaculo, Bicolored Antvireo, Greater Scythebill en de zeer lokale White-rimmed Brush-Finch.

Onze voorlaatste bestemming is de Guango Lodge. Hier hopen we onder andere Sword-billed Hummingbird, Scarlet-bellied Mountain-Tanager, Torrent Duck, White-capped Dipper, Gray-breasted Mountain-Toucan, Pearl Treerunner en Tourmaline Sunangel te mogen noteren. Onze laatste accommodatie tot slot is het Antisana Ecological Reserve. Op het Mica Lake hopen we op bijzondere watervogels als Silvery Grebe, Andean Duck en Yellow-billed Pintail. In de omgeving gaan we verder op zoek naar Aplomado Falcon, Andean Lapwing en Carunculated Caracara. Ook hebben we kans op soorten als Black-chested Buzzard-Eagle, Stout-billed Cinclodes, Black-faced Ibis, Shining Sunbeam, Paramo Pipit, Giant Conebill en Spectacled Whitestart. Echter, de meest spectaculaire vogel die we hier hopen te mogen tegenkomen is - natuurlijk - de Andescondor! Als we het geluk hebben er een te mogen zien, zal dat dit gelijk een van onze laatste soorten zijn in Ecuador want een dag later rijden we terug naar Quito en vliegen we terug naar Amsterdam. 

Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.