Reisschema

Dag 1Lauwersoog - Schiermonnikoog
Dag 2Schiermonnikoog
Dag 3Schiermonnikoog - Lauwersoog

Inbegrepen

Boottocht Lauwersoog - Schiermonnikoog v.v., twee overnachtingen, alle maaltijden (van avondeten op dag 1 tot en met lunch op dag 3), fietshuur

Niet inbegrepen

Drank, fooien en overige uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking.

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 80,-

Prijs

EUR 360,-

Reisbegeleiding

Klaas de Jong

Aantal deelnemers

Minimaal 5, Maximaal 14

Accommodatie

Middenklasse hotel met eigen toilet en badkamer

Zwaarte reis

Over het algemeen lichte wandelingen.

Klimaat

Houd rekening met wisselvallige weersomstandigheden. Temperatuur zal ongeveer tussen 8 en 15 graden liggen

Schiermonnikoog

reisroute Schiermonnikoog
Duur:3 dagen
Vertrek:12-10-2018
Prijs: EUR 360,-
Reisleider:Klaas de Jong
Code: NL1820

Het Waddeneiland Schiermonnikoog is zonder twijfel één van de mooiste plekken in ons land. Nagenoeg het hele eiland is aangeduid als Nationaal Park en de ruime afwisseling tussen de verschillende habitats zorgt voor een ongeëvenaard rijke natuurervaring. Bijna tweederde van het oostelijk deel van eiland bestaat uit een geheel natuurlijke kwelder die twee keer per etmaal onder water loopt. De duinen rondom de vuurtoren liggen hier al sinds 1500 en heten met recht de Oude Duinen. Een totaal andere soort duingebied is de Kobbeduinen. Hier zijn veel geulen dichtgegroeid waardoor er een drassig habitat is ontstaan met zeldzame orchideeën. Aan de westkant van het eiland ligt de Westerplas, het belangrijkste zoetwatergebied op het eiland. Vanuit de schuilhut is er goed zicht op de plas met diverse soorten eenden. Het late najaar op Schiermonnikoog levert -afhankelijk van de weersomstandigheden - nog aardig wat trek op. Denk hierbij aan verschillende soorten lijsters, Vinken, Kepen, Veldleeuweriken maar ook soorten als Sneeuwgors en Strandleeuwerik. De weilanden en akkers op het eiland staan garant voor groepen steltlopers en ganzen zodat een bezoek aan Schiermonnikoog gegarandeerd vogelrijk is! 

We verzamelen om 12.00u in Lauwersoog bij het vertrekpunt van de boot om vervolgens de veerboot van 12.30 te nemen naar Schiermonnikoog. Tijdens de ca. 45min durende overtocht kijken we uit naar wat er zoal achter en langs de boot vliegt. Onderweg zou dit best een Kleine Jager kunnen zijn en eenmaal dichterbij het eiland een mooie Dwergmeeuw. Nadat we bij de accommodatie aangekomen zijn en de fietsen hebben geregeld gaan we gelijk op pad. Afhankelijk van het tij op dat moment en de weersomstandigheden kunnen we vanaf de strekdam bij de veerhaven, die ca. 500m de Waddenzee in steekt, goed de hier aanwezige steltlopers bekijken. Dit zijn er in dit jaargetijde vele tienduizenden waarbij de meest talrijke soorten Scholekster en Kanoeten zullen zijn op de voet gevolgd door Bonte Strandloper, Tureluur, Rosse Grutto, Wulp, Groenpootruiter en Steenloper. Tijdens ons verblijf brengen we zeker een bezoek aan de Westerplas en de directe omgeving van de plas. Tijdens de trek is dit een goede plek voor eenden zoals Pijlstaart, Krakeend, Smient en Wintertaling. Ook maken we hier kans op Waterral die we vanwege de dichte rietbegroeiing eerder horen dan zien. In de velden ten noorden van de Westerplas rusten tijdens hoogwater vaak grote groepen steltlopers zoals Wulpen en Rosse Grutto’s. Ook fourageren hier vaak Tapuiten en zowel de Bruine als de Blauwe Kiekendief jaagt hier. Ook bezoeken we het gemengde bos. In het bos maken we kans op Vuurgoudhaantje en met geluk stoten we een Houtsnip op. We beklimmen tijdens het einde van de middag de bunker die ons schitterend uitzicht biedt over het hele eiland. Hier maken we een goede kans op het zien van een overtrekkende Ruigpootbuizerd en met geluk een Velduil. Voorbij het baken van de Kobbeduinen begint de uitgestrekte kwelder die we te voet zullen bezoeken. Uiteraard hopen we hier op een Velduil maar is het vooral genieten van de prachtige ongerepte omgeving. We sluiten het weekend af met een kop koffie in het beroemde hotel Van der Werff om vervolgens om 16.30 de boot terug te nemen. Een lang weekend op Schiermonnikoog in het late najaar staat garant voor veel vogels in een prachtige omgeving in eigen land.

Geen reisverslagen beschikbaar
Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.