Reisschema

Dag 1Den Helder - Texel
Dag 2Texel
Dag 3Texel - Den Helder

Inbegrepen

Vervoer, twee overnachtingen, maaltijden startend met avondeten op dag 1 en eindigend met lunch op dag 3, boot Den Helder - Texel vv

Niet inbegrepen

Drank, fooien en overige uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking.

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 80,-

Prijs

EUR 360,-

Reisbegeleiding

Klaas de Jong

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 14

Accommodatie

Hotel met eigen toilet en badkamer.

Zwaarte reis

Lichte wandelingen

Klimaat

Houd rekening met wisselende weersomstandigheden

Weekend Texel - Waddentour ism met Vogelbescherming

Reisroute Texel
Duur:3 dagen
Vertrek:11-05-2018
Prijs: EUR 360,-
Reisleider:Klaas de Jong
Code: WW1803

Texel is het grootste, meest bezochte en wellicht bekendste waddeneiland van Nederland. Het is ook een erg goede plek om wadvogels te bekijken! Vanaf Texel op je op verschillende plekken een mooie uitkijk over slikplaten in de Waddenzee. Daarnaast bevinden zich op Texel meerdere Hoogwatervluchtplaatsen (HVP’s) waar de steltlopers bij vloed komen afwachten tot het water weer zakt.

BirdingBreaks en Vogelbescherming Nederland
BirdingBreaks en Vogelbescherming Nederland organiseren speciale Waddentours om de unieke Waddennatuur te behouden, te beschermen maar ook te tonen.  Door middel van de Vogelbescherming-BirdingBreaks Waddentours maakt u kennis met de ongekende aantallen en diversiteit van de vogels in ons meest spectaculaire natuurgebied en komt u meer te weten over het beschermingswerk van de Vogelbescherming in het Waddengebied. Daarnaast helpt u met uw deelname mee aan de bescherming van vogels!

Reisroute en praktische informatie
Op vrijdag neemt u de boot naar Texel om 13:30h. Op Texel zal onze reisleider u opwachten op de parkeerplaats bij de boot. Zondag rond 17:00 uur bent u weer terug op de parkeerplaats om de boot naar huis te nemen. Op Texel wordt u rondgereden langs de verschillende vogelplekken. Afhankelijk van het tij starten we de dag in de Mokbaai, geheel in het zuiden van het eiland. Hier zijn waarschijnlijk hoge aantallen steltlopers te zien. De meest algemene zijn meestal Bonte Strandloper, Tureluur en Rosse Grutto. In kleinere aantallen zijn Zilverplevier, Wulp, Kanoet, Scholekster en Bontbekplevier aanwezig en soms ook Krombek- en Kleine Strandloper. Met behulp van een telescoop kunnen we de vogels goed zien en de verschillende soorten determineren. Tijdens dit weekend maakt u kennis met de ongekende aantallen en diversiteit van de wadvogels langs de kust en komt u meer te weten over het beschermingsproject van de Vogelbescherming: “Rust voor vogels, ruimte voor mensen”. Met dit project maakt de Vogelbescherming mooie vogelkijkplekken toegankelijk en geeft het de vogels tegelijkertijd meer rust door de aanleg van nieuwe broed- en rustplekken. Voor meer informatie kunt u alvast een kijkje nemen in de gratis Waddenapp van de Vogelbescherming.

Mokbaai
De Mokbaai is een lange slufter onder invloed van het tij, in het zuidelijke puntje van Texel. Bij aankomst met de veerboot is de Mokbaai goed te zien. In de Mokbaai zitten vaak hoge aantallen steltlopers zoals Wulpen, Rosse Grutto’s, Bonte Strandlopers en Scholeksters. De variatie aan steltlopers is hier hoog, in de Mokbaai zijn al 29 verschillende soorten steltlopers waargenomen! Ook andere wadvogels zoals Rotgans en Lepelaar zijn hier te zien. Eendensoorten zoals Pijlstaart en Eidereend worden hier ook regelmatig gezien.

Utopia
In 2011 is het slikgebied Utopia gecreëerd. Het gebied ligt binnendijks en vormt een mooie HVP voor de wadvogels. Het gebied wordt bezocht door een grote diversiteit aan steltlopers waaronder schaarse soorten als Krombekstrandloper en Kleine Strandloper. Naast een belangrijk foerageergebied is Utopia ook belangrijk als broedlocatie voor soorten zoals Grote Stern (ruim 7.000 paar!), Dwergstern, Noordse Stern en Bontbekplevier.

Strand De Cocksdorp
Als je bij het dorpje De Cocksdorp op de Waddendijk gaat staan heb je mooi uitzicht op een slikplaat. Zeker bij hoogwater zijn veel steltlopers hier van dichtbij te bewonderen. Vanaf deze plek zijn soorten zoals Kanoet, Zilverplevier en Steenloper te zien. Ook is deze wadplaat een bekende plek voor bijzondere vogelsoorten.

Slufter
De Slufter is een van de bekendste vogelplekken op Texel. De Slufter bestaat uit een krekenstelsel dat onder invloed staat van de Noordzee. De Slufter is een beschermd broedgebied waar vogels zoals Eidereend, Bergeend en Kluut broeden. De Slufter is niet alleen een mooie gebied voor wadvogels maar ook andere trekvogels zoals piepers en kwikstaarten zoeken het gebied graag op. In totaal zijn er al meer dan 280 verschillende vogelsoorten gezien in de Slufter!

Geen reisverslagen beschikbaar
Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.