Gegarandeerd vertrek!


Reisschema

Dag 1Amsterdam-Madrid-Trujillo
Dag 2Trujillo (steppevogels)
Dag 3Trujillo (Monfrague National Park)
Dag 4Trujillo (Vegas Altas del Guadiana)
Dag 5Trujillo (Mérida)
Dag 6Trujillo (Arrocampo)
Dag 7Trujillo-Madrid-Amsterdam

Inbegrepen

Vlucht, luchthavenbelasting, alle overnachtingen, maaltijden obv half pension, vervoer ter plaatse

Niet inbegrepen

Drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Boekingskosten bedragen EUR 15,- per boeking

Extra

Toeslag eenpersoonskamer EUR 195,-

Prijs

EUR 1495,-

Reisbegeleiding

Klaas de Jong

Paul Bohre

Aantal deelnemers

Minimaal 6, Maximaal 14

Accommodatie

Middenklasse hotel met eigen toilet en badkamer

Zwaarte reis

Over het algemeen korte wandelingen

Klimaat

In de periode wisselt de temperatuur in de Extremadura ongeveer tussen de 10 en 18 graden Celsius. Houd rekening met wisselende weersomstandigheden.

Spanje, Extremadura Easy Birding ism ROOTS Vogelmagazine!

Extremadura easybirding
Duur:7 dagen
Vertrek:17-03-2019
Prijs: EUR 1495,-
Reisleider:Klaas de Jong
Code: G19028

De Spaanse Extremadura staat bekend om zijn ongekende rijkdom aan vogels. Het is zonder twijfel één van de beste vogelgebieden van Europa. Waar je ook gaat of staat, er zijn altijd wel interessante vogels te zien. Want de regio herbergt niet alleen een grote diversiteit aan vogels, de meeste soorten zijn ook nog eens in grote getale aanwezig. Je kunt hier de herkenning van soorten dus goed oefenen want ze komen regelmatig voorbij. De combinatie van de vele vogels met de gevarieerde landschappen, prima voorzieningen voor vogelaars, een goed wegennet, de historische dorpjes, een fijn hotel, lekker eten en de typisch Spaanse sfeer maken het voor de vogelaar een fijne bestemming! 

Highlights van deze reis:
- Prachtige reis met een schitterende diversiteit aan landschappen, vogels en mooie traditionele plaatsjes!
- Ontspannen vogels kijken via ons Easy Birding concept, gericht op beginnende vogelaars 

Extremadura dankt zijn faam met name aan de roofvogels, het is een waar bastion voor soorten als Monniksgier, Vale Gier, Spaanse Keizerarend, Havikarend, Grijze Wouw en Oehoe. De rijkdom aan steppevogels is ook bekend. Tot de verbeelding sprekende soorten als Grote en Kleine Trap, Witbuik- en Zwartbuikzandhoen en Griel zijn er relatief algemeen. De rotsige bergen zijn het favoriete habitat van Grijze Gors, Blauwe Rotslijster, Zwarte Tapuit en Rotszwaluw. De uitgestrekte landerijen van Extremadura worden extensief beheerd en hebben daardoor een natuurlijk karakter. Soorten als Blauwe Ekster, Grauwe Gors, Graszanger, Kuif-, Thekla- en Kalanderleeuwerik, Spaanse Mus en Iberische Klapekster varen daar wel bij. Minder bekend is dat deze regio in het zuidwesten van Spanje ook zeer veel te bieden heeft aan watervogels. De rivieren Taag en Guadiana en verschillende stuwmeren vormen wetlands die aanzienlijke populaties van reigers, eenden, en bijvoorbeeld Purperkoet en Buidelmees herbergen. Bovendien overwinteren hier jaarlijks meer dan 130.000 Kraanvogels. In de oude, monumentele  dorpen en steden zoals Trujillo broeden ook bijzondere vogels, zoals Kleine Torenvalk, Zwarte Spreeuw, Kerkuil en Europese Kanarie. Maar het zijn meestal de kleurrijke vogels die de show stelen. De Hop is een goede kandidaat daarvoor, want die zie je hier elke dag!

De winter en het voorjaar zijn de beste periode om Extremadura te bezoeken. Een groot deel van de vogelbevolking is jaarrond aanwezig. Grote en Kleine Trap, Witbuik- en Zwartbuikzandhoenders, Griel, Vale en Monniksgier, Havik-, Steen- en Spaanse Keizerarend, Grijze Wouw, Blauwe Ekster, Hop, Blauwe Rotslijster en Kleine Zwartkop zijn allemaal standvogels. De winter is goed want de aanzienlijke standvogelbevolking wordt aangevuld met overwinteraars uit het noorden zoals Rode Wouw, Blauwe Kiekendief, Smelleken, Goudplevier, eenden, steltlopers, Alpenheggemus, etc...  De Kraanvogel is wat dat betreft uitzonderlijk. Een aanzienlijk deel van de noordwest europese popoulatie Kraanvogels overwintert in Extremadura. Sinds mensenheugenis komen ze hier om op de eikels van de steeneik te fourageren. Tegenwoordig eten ze voornamelijk oogstresten in akkers. Begin maart vertrekken ze weer naar het noorden.

Februari en maart zijn goede maanden om Extremadura te bezoeken. Het is een dynamische tijd voor de vogels, een periode van overgang van winter naar voorjaar. De laatste overwinteraars zijn nog volop aanwezig terwijl de eerste zomergasten als Dwergarend, Slangenarend, Aasgier en Zwarte Ooievaar, Kuifkoekoek, zwaluwen en Gierzwaluwen al aankomen. Het gras is in deze periode nog kort hetgeen de observatie van de steppevogels (bijvoorbeeld Grote Trappen) ten goede komt. Sommige standvogels zoals Vale Gier en Oehoe zitten dan al op de eieren en andere zijn volop met de voorbereiding bezig. Er moet dan gebaltst en gezongen worden en het nest moet gebouwd of gerestaureerd. Kortom een spannende tijd!Het weer is onvoorspelbaar in deze tijd van het jaar. Maar meestal is het een stuk beter dan in Nederland. Soms doet het al echt aan als lente! Het kwik zal zeker nog niet hoog oplopen, dus de vogels blijven de hele dag actief en we zullen weinig last hebben van luchttrillingen. 

Het programma van deze reis is ontworpen met als doelstelling een grote verscheidenheid aan habitats te bezoeken en om zodoende, op ontspannen wijze, zo veel mogelijk vogelsoorten waar te nemen. We zullen korte wandelingen maken door de typische “dehesa”, door uitgestrekte weides en akkers, langs grote en kleine rivieren, stuwmeren, en in laag gebergte en mediterraan bos. Maar vaak is het niet eens nodig om te wandelen. Bij sommige strategische uitkijkpunten hoef je alleen te gaan staan en de vogels komen vanzelf langs, zoals bij de Salto del Gitano in het Nationaal Park Monfragüe! Een andere doelstelling is om zo veel mogelijk van de vogels en de natuur te genieten. We proberen daarom zo min mogelijk kilometers af te leggen met de auto om zo veel mogelijk tijd buiten, in de natuur te zijn.

Een prettige bijkomstigheid van de ligging van Extremadura in het uiterste westen van onze tijdzone is dat de zon laat op komt, dus geen noodzaak om voor dag en dauw op te staan! Een echte “Easy Birding” reis dus!  Daarnaast is het programma ontworpen om op een ontspannen wijze van de vogels, de natuur en de cultuur te genieten. We gaan niet soorten jagen, niet jakkeren van de ene naar de andere plek om nog een soort te scoren; maar wel de tijd nemen om de meest bijzondere soorten echt te leren (her)kennen en ook zijn natuurlijk gedrag te observeren. Er zal bovendien voldoende tijd zijn voor het diner om even te rusten, op te frissen en om van het gezelschap te genieten onder het genot van een drankje.
Trujillo ligt in het hart van de Extremadura en vormt voor deze reis de perfecte uitvalsbasis. 

Deze bijzondere reis is ontworpen door onze Spanje specialist, Godfried Schreur, die al meer dan 20 jaar in Extremadura woont. 

Deze reis is ook te boeken voor mensen die (nog) geen lid zijn van ROOTS Vogelmagazine!

Geen reisverslagen beschikbaar
Fotogalerij


Klik op de foto om alle foto's bij deze reis te bekijken.